Κατερίνα Μόρτογλου: Διατροφή και Καύσωνας

Κατερίνα Μόρτογλου: Διατροφή και Καύσωνας
Τους καλοκαιρινούς μήνες στην χώρα μας, περνάμε συχνά περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως την εβδομάδα που πέρασε.
Οι ακραίες θερμοκρασίες επηρρεάζουν τις ενεργειακές μας ανάγκες αλλα και τις ανάγκες του οργανισμού μας σε κάποια θρεπτικά συστατικά και είναι καλό να γνωρίζουμε πως θα προσαρμόσουμε την διατροφή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κατ’αρχήν, αντίθετα με ότι πιστεύεται, όταν το περιβάλλον είναι πολύ θερμό, οι ενεργειακές μας ανάγκες μειώνονται, άρα χρειαζόμαστε λιγότερη τροφή για να συντηρηθούμε και βέβαια είναι πιο εύκολο να πάρουμε βάρος κάνοντας υπερβολές στο φαγητό, όπως συχνά συμβαίνει στις καλοκαιρινές διακοπές.
Το σώμα μας, για να διατηρήσει σταθερή θερμοκρασία στην υπερβολική ζέστη χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της εφίδρωσης καθώς η εξάτμιση του ιδρώτα ψύχει τον οργανισμό μας. Με την εφίδρωση, αποβάλλουμε σημαντικές ποσότητες νερού αλλα και νατρίου-αλατιού, οπότε και πρέπει αυτά να αναπληρωθούν επαρκώς για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.
Αρα σε περιόδους υπερβολικής ζέστης:
1. Πίνουμε πολύ νερό 3-4 λίτρα την ημέρα και προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό μας.
2. Μειώνουμε ελαφρώς την ποσότητα της τροφής μας.
3. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφών που αυξάνουν την θερμογένεση δηλαδή τις πολλές ζωικές πρωτείνες και τα καυτερά φαγητά. Προτιμάμε σαλάτες και φρούτα.
4. Αποφέυγουμε το αλκοόλ και ιδίως πρίν την δύση του ήλιου.
5.  Τα άτομα που πάσχουν απο αναιμία καλό είναι να παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου γιατι ο σίδηρος αποβάλλεται και με την υπερβολική εφίδρωση.
Καλό καλοκαίρι!
Κατερίνα Μόρτογλου
Διαιτολόγος
katmor@mylady.gr
Κατασκευή ιστοσελίδων - υπηρεσίες SEO - powered by seo-maker.gr