Καθαρισμός των ξύλινων δαπέδων με το σωστό τρόπο


Τα ξύλινα δάπεδα είναι όμορφα. Χαρίζουν ένα ζεστό και ζεστό αέρα σε κάθε δωμάτιο. Σε αντίθεση με το βινύλιο και το λινοτάπητα, το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό, το οποίο απαιτεί ειδική φροντίδα προκειμένου να διατηρήσει τη φυσική του λάμψη. Το άρθρο αυτό εξηγεί πώς καθαρίζονται καλύτερα τα ξύλινα δάπεδα και πώς να αποφεύγετε πιθανές καταστροφές.

1. 1. Τα Πρέπει και τα Μη του Καθαρισμού Ξύλινων Δαπέδων

Τα ξύλινα πατώματα διατίθενται σε πολλές ποικιλίες, χρώματα και φινιρίσματα. Αναλόγως του βερνικιού και της σκληρότητας του ξύλου, ορισμένα δάπεδα είναι πιο επιρρεπή στις γρατζουνιές και τους λεκέδες σε σχέση με άλλα. Εάν δώσετε προσοχή στις ειδικές απαιτήσεις του ξύλου, θα μπορέσετε να διατηρήσετε ένα όμορφο δάπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υπερβολικό νερό και λεκέδες από υγρά μπορούν να προκαλέσουν ανεξίτηλα σημάδια. Θα πρέπει κατά συνέπεια να αφαιρείτε τυχόν λεκέδες από υγρά αμέσως και να στεγνώνετε εντελώς το σημείο. Εάν το βερνίκι έχει καταστραφεί από το πολύ νερό, φροντίστε να το επισκευάσετε όσο το δυνατόν συντομότερο καθώς η κατάσταση χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός. Κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι δεν πρέπει να σύρετε έπιπλα ή βαριά αντικείμενα κατά μήκος του δαπέδου, αλλά να τα μεταφέρετε με το σωστό τρόπο ή, διαφορετικά, να χρησιμοποιείτε τσοχάκια. Τα τσοχάκια κάτω από τα πόδια του τραπεζιού και της καρέκλας επίσης μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης γρατζουνιών. Για τις καρέκλες, επίσης υπάρχουν μικρά "καλτσάκια". Εάν είναι εφικτό, μην φοράτε ψηλά τακούνια γιατί ενδέχεται να χαράξουν το δάπεδο. Ή μπορείτε να χρησιμοποιείτε χαλάκια στα σημεία που πατιούνται περισσότερο για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πιθανών ζημιών. Ωστόσο, όποτε χρησιμοποιείτε χαλί, το ξύλο που βρίσκεται από το χαλί θα επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με σημεία του δαπέδου τα οποία εκτίθενται άμεσα στο φως του ήλιου. Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο της υπεριώδους ακτινοβολίας που περιέχεται στο φυσικό φως.

2. 2. Η Σωστή Φροντίδα του Ξύλου

Ο τακτικός καθαρισμός είναι βασικός για τη διατήρηση της ομορφιάς των ξύλινων δαπέδων σας. Καθαρίστε ή ξεσκονίστε τα δάπεδά σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με μία σκούπα με μαλακή τρίχα. Οι λεκέδες από υγρά και η βρωμιά θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τις γρατζουνιές που οφείλονται σε βρωμιά, σκουπίδια ή άμμο. Όταν καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιήστε ένα εξάρτημα με μαλακή βούρτσα. Για υγρό καθάρισμα, θα πρέπει να επιλέγετε παρκετέζες. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μία ελαφρώς νωπή σφουγγαρίστρα για να μην ποτίσουν το ξύλο και οι αρμοί με υπερβολικό νερό. Φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές κουλτούρες προσεγγίζουν τα θέματα καθαρισμού. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψεκαστήρα με σκανδάλη για να υγράνουν ελαφρώς το πανί στις παρκετέζες τους. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι συνήθως βυθίζουν τις σφουγγαρίστρες τους στο νερό και στη συνέχεια τις στύβουν, συνεπώς είναι πολύ πιο υγρές. Δοκιμάστε να σφουγγαρίσετε με την Σφουγγαρίστρα Soft που το υλικό της είναι πιο μαλακό και απορροφητικό, ιδανικό για ξύλινα δάπεδα- έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αποφύγετε επίσης την παρατεταμένη επαφή με το δάπεδο. Εάν απαιτείται, στη συνέχεια στεγνώστε με ένα μαλακό πανί. Θέλετε να καθαρίσετε σημάδια από κερί; Αρχικά μαλακώστε το κερί με ένα πιστολάκι, και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα πανί. Οι λεκέδες από μελάνη μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας ένα λεπτό στρώμα οδοντόβουρτσας. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα μείγμα από νερό και ξύδι. Θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα καινούργιο απορρυπαντικό αλλά δεν είστε σίγουρες για το τι επίδραση θα έχει στην επιφάνεια; Χρησιμοποιήστε το αρχικά σε ένα μικρό σημείο που δεν φαίνεται και δείτε τι θα γίνει. Ορισμένα πατώματα χρειάζονται τακτικό κέρωμα ή βερνίκωμα. Ρωτήστε τον κατασκευαστή ποιες είναι οι καλύτερες διαδικασίες καθαρισμού και περιποίησης. Τέλος, δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των Μικροϊνών στα ξύλινα δάπεδα. Οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι εάν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια ή εάν αφαιρεί στρώματα του δαπέδου. Εκτενείς παρατεταμένες μελέτες για το ζήτημα αυτό, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους συνεταίρους μας HARO και TARKETT που ειδικεύονται στα δάπεδα, έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή διαδικασία και ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

3. 3. Τα Προϊόντα της Vileda για τα Ξύλινα Πατώματα

Η Vileda προσφέρει μία σειρά προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητα υλικά όπως τα ξύλινα δάπεδα. Η Σκούπα 2 σε 1 για Παρκέ είναι ιδανική για το σκούπισμα σκόνης και σωματιδίων. Η μία της πλευρά διαθέτει πιο φαρδιές ίνες για να μαζεύει τέλεια τρίχες και σωματίδια και η δεύτερη πλευρά, πολύ λεπτές ίνες για την ακόμα πιο ψιλή σκόνη. Το σύστημα ξεσκονίσματος Finger Mop είναι ιδανικό και για πιο σκληρά ξύλα καθώς και για δάπεδα από μάρμαρο, βινύλιο και πλακάκια. Τα ευλύγιστα «δάχτυλά» του σας βοηθούν να καθαρίζετε ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα και δύσκολα σημεία όπως τα πόδια ενός τραπεζιού. Η Σφουγγαρίστρα Vileda Soft είναι ιδανική για ξύλινα πατώματα επειδή διαθέτει πιο μαλακό υλικό από τις υπόλοιπες σφουγγαρίστρες, και πιο απορροφητικό. Με αποτέλεσμα να μην αφήνει νερά στο πάτωμά σας αλλά και να μην το χαράζει.
Πηγή: http://international.vileda.com
Κατασκευή ιστοσελίδων - υπηρεσίες SEO - powered by seo-maker.gr